För lärare som snabbt vill komma igång med GIS i undervisningen

För att testa GIS-verktygen samlade på Skolgis-bloggen behövs inga dyra GIS-programvaror. Allt du behöver är en dator och uppkoppling till internet och lite nyfikenhet :)

torsdag 10 maj 2012

Ort-kunskap - placera kända platser på karta

Open Streetmap:  Den fria wiki-världskartan  http://www.openstreetmap.org/
Tips 1: Använd Open Streetmap som karta för eleverna att leta rätt på orter eller andra geografiska objekt som de känner till (sommarstugan, senaste resmålet med familjen, bostadsort för en släkting eller vän). Kan göras i grupp för de yngre eleverna och antingen som hemuppgift för de större barnen eller i klassrummet om ni har tillgång till datasal.Open streetmap


Tips 2 för geografi- eller fysiklektionen: Använd Open Streetmap för att lära mer om GPS och koordinater eller för att visa en promenad under en utelabb. Ta med en smartphone (tex Iphone eller Android) under en utedag med eleverna och spara era koordinater med hjälp av en Geotag-app. Det finns många Geotag-appar att ladda ned och Skolgis.se kan tex rekommendera Geotag Lite som sparar ned er promenad som ett GPS-spår. Under promenaden kan du som lärare även ta fotografier som kopplas till erat GPS-spår. Vid hemkomst laddar du upp ditt GPS-spår som GPX-fil till OpenStreetmap.org och vips kan ni följa er promenad på kartan på hemsidan och förstås, roligast av allt, dela den med andra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar